Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών ΣΠΑΠ

Σας γνωρίζουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Αντάμωμα τον Ιούνιο, επειδή θα γίνει στην Καλαμάτα. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο τ.ε.
Θα ξανασυναντηθούμε τον μήνα Οκτώβριο τ.ε.

Το Αντάμωμα Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών ΣΠΑΠ στην Καλαμάτα

Όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, για την ημερήσια εκδρομή στην Καλαμάτα, το Δ Σ του Σωματείου μας αποφάσισε να γίνει στις 9/6/2011, ημέρα Πέμπτη και η τιμή της συμμετοχής κατ΄ άτομο ορίζεται στα 10 (δέκα) ευρώ.
Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο), έμπροσθεν του ξενοδοχείου STANLEY και ώρα 07:15 ΑΚΡΙΒΩΣ.
Το αντάμωμα θα γίνει στην καφετέρια που στεγάζεται στο οίκημα του ΟΣΕ στο Πάρκο του ΟΣΕ. Σας περιμένουμε και σας επιφυλάσσουμε έκπληξη.
Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210 – 3832283 ώρες 08:30 – 12:00.
Παρακαλούνται οι συνάδελφοι της Καλαμάτας και των πέριξ περιοχών, όπως για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήσουν με τον εκπρόσωπο μας κ. Ευαγ. Μόσχο στα τηλέφωνα: 27210 – 28020 και 6945672220.
Για το ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΤΟΥΜΠΑΝΑΚΗΣ ΓΡΗΓ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Μας γράφετε... Ευχαριστούμε!...

Η κ. Χαμηλού Ηλιάννα επικοινώνησε μαζί μας με e-mail και μας επεσήμανε μια ομάδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook κι ενός Blog, του δικού της για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ ντων συνταξιούχων σιδηροδρομικών με σκοπό την ενημέρωση για διάφορα θέματα - προβλήματα που απασχολούν τους συνταξιούχους του ΟΣΕ χωρίς κομματικές παρωπίδες.
Το Blog το «ανεβάσαμε» στην μπάρα δεξιά κι έτσι μπορείτε να το δείτε καθημερινά με όλες τις τελευταίες αναρτήσεις. Την ομάδα όμως του Facebook δεν ήταν εφικτό, τεχνικά, να το καταφέρουμε.
Όποιος όμως ενδιαφέρεται μπορεί να «χτυπήσει» στον υπολογιστή του: http://www.facebook.com/home.php?sk=group_145536098846230
Την ευχαριστήσαμε απαντώντας στο e-mail της. Και η Ηλιάννα μας απάντησε: Έχω δει αλλαγές πολύ σημαντικές και χαίρομαι γι' αυτό. Ελπίζω σε ακόμα καλύτερη ενημέρωση αλλά και χρήση του internet από τους συνταξιούχους. Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.
Χαιρόμαστε που βλέπουμε όλο και περισσότερους συναδέλφους στη διαδικτυακή παρέα μας, Και χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο γιατί δικαιωνόμαστε όταν προτείναμε να φτιάξουμε αυτή τη νέα μορφή ενημέρωσης πλάι στην εφημερίδα μας...

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Καθε απόγευμα στο Σύνταγμα



Ο καιρός σίγουρα δεν είναι μεγάλος σύμμαχος, αλλά και τι με αυτό; Το Σύνταγμα γεμάτο κόσμο, με ομπρέλες όταν χρειαζόταν.

Το κλίμα εξαιρετικό. Υπάρχει πάθος και παλμός, ψυχή. Και όλα εκφράζονται με τρόπο πολιτισμένο.

Το συναίσθημα πρωτόγνωρο, όμορφο, ένα μήνυμα αισιοδοξίας περνάει στις καρδιές όλων.

Αυτό που ακούς από όλα τα στόματα είναι, θα συνεχίσουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε.

Πολλά τα νέα παιδιά, αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας. Και μαμάδες και μπαμπάδες και παππούδες.

Τι και αν κάποιοι αλλάζουν τα βιβλία της ιστορίας, τι και αν προωθούν τα greeklish, τίποτα δεν καταφέρνουν, η Ελληνική ψυχή είναι εκεί, περήφανη, δυνατή, αγωνιστική, χωρίς να την καπελώνει και να την καπηλεύεται κανείς.

Βλέπεις για πρώτη φορά τόσο ενωμένους τους Έλληνες. Κανένας δε νοιάζεται, αν έχεις ψηφίσει ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ , ή Κ.Κ.Ε. ή οποιοδήποτε κόμμα.

Όλοι ενδιαφέρονται μόνο για το καλό της χώρας και των κατοίκων της.

Για το δικαίωμα στη ζωή, για την αληθινή Δημοκρατία.

Εδώ δεν υπάρχει βία. Που και που ακούγονται συνθήματα κατά του μνημονίου, της πολιτικής, των πολιτικών.

«Κλέφτες, κλέφτες», «Eεε, οοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ...», «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, την τρόικα θα διώξουμε με τσαμπουκά...», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το'73».

Χτυπώντας μπρίκια και κατσαρόλες κάποιοι δίνουν παλμό, ενώ μερικοί άλλοι χτυπούν ρυθμικά τύμπανα.

Μια άλλη κουλτούρα, ένα άλλο ήθος, τελείως διαφορετικά από αυτά, που μας έχουν συνηθίσει οι καπελωμένες και καθοδηγούμενες διαδηλώσεις.

Ο κόσμος εκφράζει αγανάκτηση και όχι οργή, παρά το ό,τι υπάρχει οργή.

Δείχνει εμπράκτως πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Πως κανένας δεν μπορεί να υποτιμά τη νοημοσύνη του.

Πως δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν να ρημάξει άλλο την χώρα και να ξεπουλήσει τα πάντα.

Πρόκειται για μια ειρηνική επανάσταση, που στέλνει παντού μηνύματα.

Όσο και αν προσπαθήσουν κάποιοι να τα υποβαθμίσουν, καλό θα είναι να καταλάβουν, ότι ματαιοπονούν.

Τα πρώτα αντίσκηνα έχουν ήδη στηθεί. Τα παλικάρια και οι κοπέλες σε πρόχειρα στημένα τραπεζάκια, οργανώνουν ομάδες υποστήριξης για τον αγώνα.

Την ώρα που άνθρωποι της γενιάς του Πολυτεχνείου ξεπουλάνε και Πολυτεχνείο και πατρίδα και λαό και εκβιάζουν με αδιέξοδα, ετούτοι οι νέοι στήνουν και πραγματώνουν το δικό τους όραμα, το δικό τους αγώνα.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ...

Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών ΣΠΑΠ
Καλογερόπουλος Αθανάσιος, Σαλαμίνα
Σταματόπουλος Παναγιώτης, Αρχ/της Χαλάνδρι
Σωματείο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Ο ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ»
Νικολάρας Μελέτης

Οι Διοικήσεις των Σωματείων συλλυπούνται τις οικογένειες.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ορίστηκαν υπόλογοι, ιδού ποιοι είναι

Επιτέλους, όπως ειχαμε πεί και στην εφημερίδα μας, στο τελευταίο τεύχος, αρχίζει και φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ σε σχέση με τον ορισμό υπολόγων. Δημοσιεύουμε εδώ την τελευταία εγκύκλιο του ΟΣΕ που αναφέρει ποιοι ορίζονται πού...

Η Ομοσδονδία μας το παλεύει και ο αγώνας δίνει καρπούς και συνεχίζουμε για την ολοκλήρωση των στόχων μας...

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα...


ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 18:00

Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας.

Ο καθένας στην σελίδα της διαμαρτυρίας εκφράζει τον εαυτό του και μόνον αυτόν. Χωρίς επιτροπές και ψήφους. Αρα, καλούμε τον καθένα να είναι υπεύθυνος των λόγων και των πράξεων του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι αρνητικό. Όμως, να μην δημιουργείται άλλη εντύπωση, από ό,τι ισχύει.

Δηλαδή μια ειρηνική και αυθόρμητη σύναξη.

Δικός μας αρχικός στόχος είναι να κατεβούμε με τα παιδιά μας, να γνωριστούμε με κάποιους, να συναντήσουμε φίλους και γνωστούς. Με αφορμή αυτό που όλοι ζούμε.
Χωρίς σημαίες και πλακάτ, χωρίς κόμματα και οργανώσεις. Αυθόρμητα.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Επαναλειτουργία υπολόγων ΟΣΕ

Από το γραφείο του Προέδρου ΔΣ ΤΑΥΤΕΚΩ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση με αριθμ. Πρωτ. 26788/7187/ΠΡ, [που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο Δς και Δ/ντα σύμβουλο ΟΣΕ κ. Θεοφανόπουλος Παναγιώτη και κοινοποιείται στους: 1. Αναπληρωτή υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη 2. Γενική Γραμματέας Κοινωνικής ασφάλισης κ. Α. Δρέττα 3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών 4. Ομοσπονδία Συντ/χων Σιδηροδρομικών Ελλάδος
Επανερχόμενοι στο υπ΄ αριθμ. 7701/1900/ΔΣ/31-1-11 σχετικό έγγραφό μας επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ορισμού υπολόγου από την πλευρά σας, για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που προέρχονται από τον εργοδότη ΟΣΕ, λαμβανομένου υπόψη ότι το Ταμείο μέχρι τη δημιουργία νέου Κανονισμού Περίθαλψης και νέου Οργανισμού, στηρίζεται στους υπολόγους των εργοδοτών για την παροχή ιατρικής περίθαλψης καθώς και στις υπάρχουσες υπηρεσιακές τους μονάδες.
Ειδικότερα οι υπόλογοι των εργοδοτών του τομέα Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (δηλαδή ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ) θεωρούν (εγκρίνουν δηλαδή τη διενέργεια εξετάσεων όπου απαιτείται, τιμολογούν (δηλαδή κοστολογούν ιατρικές εξετάσεις) και πληρώνουν τις ιατρικές πράξεις των αντιστοίχων ασφαλισμένων τους στα σημεία που δεν υπάρχουν υπηρεσίες του ΤΑΠ – ΟΤΕ.
Κατά συνέπεια η κατάργηση της πλειοψηφίας των υπολόγων του ΟΣΕ δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων του Οργανισμού σας για τις υπηρεσίες που προαναφέραμε.
Επειδή προβλήματα οικονομιών προσωπικού υφίστανται και στους λοιπούς εργοδότες και επειδή δεν έχουν νομική υποχρέωση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους προερχόμενους από τον ΟΣΕ, είναι δυσχερής η αναπλήρωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δικοί σας υπόλογοι.
Παρόλα αυτά απευθυνθήκαμε στον ΕΛΤΑ με την παράκληση να θεωρεί τις ιατρικές πράξεις στα σημεία όπου δεν υπάρχουν δικές μας υπηρεσίες ή υπόλογοί σας, ώστε να είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους.
Βεβαίως ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία θα επιτευχθεί τελικά η αποδοχή του αιτήματός μας από τον ΕΛΤΑ, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας που προέρχονται από τον ΟΣΕ θα είναι ελλιπής, σε σχέση με τους λοιπούς ασφαλισμένους μας των οποίων οι εργοδότες διαθέτουν υπολόγους.
Διαδικαστικά αυτό σημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την καταβολή της ιατρικής δαπάνης θα καταλήγει στην Αθήνα ή στις περιφερειακές υπηρεσίες μετά από ένα χρονικό διάστημα και όχι άμεσα όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Είναι, επομένως, ανάγκη να διατηρηθούν υπόλογοι σας τουλάχιστον στα σημεία όπου υπάρχει συγκέντρωση ασφαλισμένων ώστε να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από την ανάκληση της λειτουργίας των υπολόγων σας.
Για το σκοπό αυτό, σας επισυνάπτουμε πίνακα γεωγραφικής κατανομής των σφαλισμένων που προέρχονται από τον ΟΣΕ, προκειμένου να επανεκτιμήσετε τις δυνατότητες για τον ορισμό υπολόγων, έστω και περιορισμένου αριθμού σε κάθε περιοχή.
Ευελπιστούμε στην ανταπόκρισή σας ώστε από κοινού να διευκολύνουμε στην παροχή της ιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους που προέρχονται από τον ΟΣΕ.
Με εκτίμηση
ο Πρόεδρος του ΤΑΥΤΕΚΩ
Χρήστος Μπουρσανίδης

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ευχαριστούμε!

Συνεχίζετε να σχολιάζετε το Blog αυτό και πολύ μας αρέσει. Γιατί δίνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας για την καλύτερη ενημέρωσή σας. Σας υποσχόμαστε, κάθε μέρα που περνάει να γινόμαστε καλύτεροι:
Kαλησπέρα και συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας.Ήταν κάτι που έλειπε απο την νέα ψηφιακή εποχή .Να είστε σίγουροι ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία .Προσωπικά θα το παρακολουθώ ανελλιπώς και θα μπορούσα να σας βοηθήσω ώστε να το κάνετε καλύτερο είτε δημοσιεύοντας απευθείας άρθρα είτε παρακολουθώντας άλλα ιστολόγια όπως το δικό μου Thigomenospolitis.blogspot.com όπου ενίοτε γράφω για θέματα που μας αφορούν γιατί τυγχάνει να είμαι συνταξιούχος Σιδ/κός .Το όνομά μου είναι Πέτρος Πέτρου και υπηρέτησα στην Υπηρεσία κίνησης Αμαξ/ών επι 25ετία στην Θεσσαλονίκη

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σεβασμός στα άσπρα μαλλιά μας

Από τις 13 του μήνα έκοψαν τα "ελευθέρας" στους συνταξιούχους! Ντροπή! Ούτε η χούντα δεν τόλμησε να επιβάλει ένα τέτοιο μέτρο. Είδαμε τον διευθύνοντα σύμβουλο, ανένδοτος. Του στείλαμε λοιπόν αυτή τη διαμαρτυρία - δήλωση ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να καταργήσουμε στην πράξη αυτή την απόφαση.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αυξημένοι οι άνεργοι τον Απρίλιο, έφτασαν τους 704.818

Σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα παρουσίασε η ανεργία κατά το μήνα Απρίλιο. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, παραμένουν σταθερά πάνω από τις 700.000 (συγκεκριμένα 704.818 άτομα), παρότι ο αριθμός τους εμφάνισε μια μικρή μείωση της τάξεως του 1,4% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο, η οποία αποδίδεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ωστόσο, σαφής ένδειξη της «έκρηξης της ανεργίας» που παρατηρείται στη χώρα μας, αποτελεί η σύγκριση με τα στοιχεία του Απριλίου του 2010. Η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων σε διάστημα ενός έτους έφθασε το 17,52%, δηλαδή τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 105.090 περισσότεροι άνεργοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ οι άνεργοι άνδρες φθάνουν το 44,19% και οι γυναίκες το 55,81%. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ηλικίες 30 έως 54 ετών (62,49%) και οι απόφοιτοι Λυκείου (45,87%).

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 283.995 άτομα και εμφανίζεται μειωμένος κατά 21.957 άτομα, και ποσοστό 7,18%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξημένος κατά 37,67% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου καταγράφεται και από τα στοιχεία των προσλήψεων και απολύσεων. Έτσι τον μήνα Απρίλιο, οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 37% και οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 17,25%. Επίσης μειώθηκαν κατά 7,72% οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αλλά και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις κατά 1,46%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο η καθαρή ροή θέσεων εργασίας (προσλήψεις μείον απολύσεις) ήταν αυξημένη, καθώς δημιουργήθηκαν 17.543 επιπλέον θέσεις, ενώ τον Μάρτιο είχαμε απώλεια 7.419 θέσεων εργασίας.

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μάθε µπαµπά µου Ιντερνετ!

Ποιος είπε ότι το Ιντερνετ είναι µόνο για τους νέους; Η τεχνολογία χρόνια δεν κοιτά, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ενώνει τις γενιές, έστω και ψηφιακά. Αν δεν είστε από αυτούς που µεγάλωσαν δίπλα σε ανοιχτό PC, δεν είναι ποτέ αργά να µυηθείτε στον κόσµο της τεχνολογίας. Αν πάλι είστε νεώτεροι και νιώθετε ένα… ψηφιακό χάσµα να σας χωρίζει από τους γονείς σας, ήρθε η ώρα να τους ανταποδώσετε τα ατέλειωτα ξενύχτια και τα χρόνια που ξόδεψαν για να µη σας λείψει τίποτα.

Μάθετέ τους να σερφάρουν στο Web! Οπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι που ανήκουν σε µεγαλύτερες ηλικίες αντιµετωπίζουν µε σκεπτικισµό τη µετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή। Ωστόσο µε τη βοήθεια των µικρότερων µελών της οικογένειας – παιδιά, ανίψια, αλλά και εγγόνια – και µε λίγη καλή θέληση µπορούν να µάθουν το… ψηφιακό αλφάβητο και να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Αρκετοί «εκπρόσωποι» της παλιότερης γενιάς δεν βρίσκουν καθόλου ελκυστική την ιδέα να καταπιαστούν µε τους υπολογιστές σε αυτή την ηλικία. Ταυτόχρονα, για τους περισσότερους νέους φαντάζει εφιαλτική η σκέψη να µάθουν τα τεχνολογικά κόλπα στους ανθρώπους που ανήκουν σε µια παλιότερη γενιά, ιδίως σε όσους ακούν το παιδί τους να λέει ότι «κόλλησε ιό» και αντιδρούν απαντώντας «στη µάνα σου το ‘πες;»! Σε κάθε περίπτωση, έχετεστο µυαλό σας ότι η ενασχόληση µε το Ιντερνετ και την τεχνολογία δεν είναι χαµένος αλλά κερδισµένος χρόνος, αν κάνετε έξυπνη και συνετή χρήση.

Ακολουθούν έξι συµβουλές που µπορείτε να ακολουθήσετε για να µπείτε – εσείς ή οι γονείς σας – στον… δρόµο της τεχνολογίας.

1Κάντε µαθήµατατεχνολογίας. Βρείτε κάποιον φίλο ή συγγενή που ξέρει από Ιντερνετ και ορίστε µία ηµέρα της εβδοµάδας κατά την οποία θα συναντιέστε µαζί του και για µία ώρα θα κάνετε… ιδιαίτερα. Χωρίστε τα «µαθήµατα» ανά κατηγορία: την πρώτη φορά ασχοληθείτε µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τη δεύτερη µε τα περιφερειακά (εκτυπωτές κ.λπ.), την τρίτη µε το κινητό τηλέφωνο κ.ο.κ. Μέσα σε έναν µήνα να είστε σίγουροι ότι θα κατέχετε τα βασικά!

2Αγοράστε το ίδιο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που χρησιµοποιούν και τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας. Το πιθανότερο είναι να αποθαρρυνθείτε στην αρχή όταν βρεθείτε αντιµέτωποι µε την οθόνη αφής και το γεµάτο εφαρµογές µενού. Ωστόσο αυτό συνέβη και µε τους νεώτερους, όταν έπιασαν για πρώτη φορά στα χέρια τους smartphone. Την πρώτη φορά που θα έρθετε αντιµέτωποι µε ένα πρόβληµα του τύπου «τα εικονίδια του µενού ξαφνικά εξαφανίστηκαν», οι πιο έµπειροι της οικογένειας θα καταλάβουν αµέσως ότι απλώς κάποιος πείραξε την αρχική οθόνη.

3∆ηµιουργήστε έναν λογαριασµό email, κατά προτίµηση στην ίδια υπηρεσία που χρησιµοποιούν και τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας. Το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο είναι σήµερα απαραίτητο όσο και το τηλέφωνο, καθώς από εκεί η µαµά θα µπορεί να ανταλλάσσει συνταγές µε τις φίλες της και ο γιος σας νέα µε τον ξάδελφό του στην Αµερική!

4Αγοράστε έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή ίδιους µε των παιδιών σας. Αυτή είναι η πιο δαπανηρή επιλογή οικονοµικά, αλλά µπορεί να σώσει ώρες σκοτούρας και σπαζοκεφαλιάσµατος. Εχοντας όλοι τα ίδια µηχανήµατα, η επίλυση προβληµάτων που τυχόν θα ανακύψουν θα είναι παιχνιδάκι.

5Εγκαταστήστε στον υπολογιστή λογισµικό αποµακρυσµένης οθόνης, όπως το Copilot OneClick. Αυτό θα επιτρέψει στους πιο έµπειρους, που ενδεχοµένως µένουν σε άλλο σπίτι, να έχουν πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή των αρχάριων συγγενών τους και να τους βοηθήσουν να λύσουν ένα πρόβληµα. Προσοχή όµως: η λειτουργία αυτή δεν φτιάχτηκε για να κατασκοπεύετε τους δικούς σας!

6Φτιάξτε προφίλ στο facebook। ∆ιαβεβαιώστε τους µη εξοικειωµένους µε το «άθληµα» χρήστες ότι κανείς άλλος δεν θα βλέπει τα προσωπικά τους δεδοµένα και τα µηνύµατά τους (κάνοντας τις κατάλληλες ρυθµίσεις απορρήτου). Αξίζει τον κόπο, διότι έτσι θα έρθουν σ’ επαφή µε συγγενείς και παλιούς τους φίλους απ’ όλο τον κόσµο, ιδέα που σίγουρα θα τους δελεάσει.
  • Οι συμβουλές είναι από ΤΑ ΝΕΑ της 17/05

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Στα σπίτια των συναδέλφων η νέα εφημερίδα

Ολοκληρώσαμε την έκδοση του ΤΥΠΟΥ τ. 381, Μαϊου 2001 σε χρόνο νε τε. Κι όλα πήγαν καλά. Δείτε ΕΔΩ το νέο τεύχος της εφημερίδας πολύ πριν το πάρετε σπίτια σας τυπωμένο.
Είπαμε, η νέα τεχνολογία έχει αυτό το πλεονέκτημα. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε στα θετικά του στοιχεία;

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Εκτροχιάστηκε» ο ΟΣΕ

Εκτός στόχων βρίσκεται το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, γεγονός που όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει, πλέον δεν κρύβεται. Εδώ και δέκα ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τα πλήρη στοιχεία για την πορεία του προγράμματος στο πρώτο τρίμηνο του έτους και τα αποτελέσματα δείχνουν... εκτροχιασμό! Μόνο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έβγαλε ζημίες 42 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να έχει πλεονάσματα.

Ενδεικτικό του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο, η πορεία του προγράμματος εξυγίανσης είναι και το γεγονός ότι εκφράστηκε η δυσαρέσκεια αυτή με μια επιλεκτική διαρροή που όμως δεν άρεσε καθόλου στο υπουργείο Μεταφορών και έγινε η αιτία να αναφερθεί ο ίδιος ο Δημήτρης Ρέππας σε «τζιτζιφιόγκους» που βρίσκονται στα γραφεία της οδού Νίκης!

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως έσπευσε για ακόμα μια φορά να «μαγειρέψει» τα στοιχεία των 16 ΔΕΚΟ, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο όμιλος ΟΣΕ (ΟΣΕ – ΕΔΙΣΥ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ενώ στο σύνολο των εσόδων φαίνεται πως έχει σημειωθεί άνοδος 15% στο τρίμηνο, εντούτοις μια πιο προσεκτική ανάγνωση εμφανίζει το μέγεθος του προβλήματος. Οι πωλήσεις του ομίλου εμφανίζουν υποχώρηση 37% σε σχέση με πέρσι (27.419 εκατ. ευρώ αντί για 43.663 εκατ. ευρώ). Το σωσίβιο έρχεται πάλι από το Κράτος αφού οι επιχορηγήσεις αυξήθηκαν με το ιλιγγιώδες 9985% (33.953 εκατ. ευρώ αντί για μόλις 25 εκατ. ευρώ πέρσι)!
  • Αναδημοσίευση από το Newsbomb.gr

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Σωματείο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Β. Ελλάδος «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»

Ανακοίνωση – γνωστοποίηση

Eκλογές 19 και 20 Μαϊου 2011

Το Σωματείο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ», γνωστοποιεί στα μέλη του ότι στις 19 και 20 Μαΐου θα προβεί στις εκλογές για την ανάδειξη:

α) 9μελούς Διοικήσεως,

β) Αντιπρόσωποι για την ΟΣΣΕ,

γ) 3μελούς ελεγκτικής επιτροπής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα μέλη του νομού Θεσσαλονίκης θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα γραφεία του Σωματείου Πτολεμαίων 21. Στα μέλη της ΕΠΑΡΧΙΑΣ θα σταλεί το πρώτο 10ήμερο σχετικός φάκελος και ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ αφού βάλουν τους σταυρούς προτίμησης θα στείλουν «επιστρέψουν» την απαντητική επιστολή στο Σωματείο μέχρι τις 19 Μαΐου 2011. Ο φάκελος δεν χρειάζεται χαρτόσημο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Επεισοδιακή η πορεία στην απεργία


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 με μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων, η 24ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με κυρίαρχο αίτημα:

«Δεν πάει άλλο! Να πληρώσουν οι έχοντες και οι φοροκλέπτες»

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική και έφτασε στο 100%. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: 75%
ΛΙΜΑΝΙΑ: 95%

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: 90% ΕΜΠΟΡΙΟ: 70%

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ : 100% ΔΕΚΟ: 85%

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ: 100% ΤΡΑΠΕΖΕΣ:80%
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-ΠΛΟΙΑ: 100% ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ: 90%

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι της χώρας μας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη και τον αγώνα για να ακυρώσουν τις Νεοφιλελεύθερες και αδιέξοδες πολιτικές των Μνημονίων που επιβάλλουν, την ύφεση, την ανεργία, την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Μετά την συγκέντρωση στο πεδίον Άρεως πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παρέδωσαν το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στον Πρόεδρο της Βουλής και στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Δυστυχώς όταν η πορεία έφτασε στο τέλος της τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί διαδηλωτές και ένας να χαροπαλεύει στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Απαγόρευση χρήσης και πώλησης βοτάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με νόμο που έχει θέση σε ισχύ από τις 30 Απριλίου 2011 απαγορεύει τη χρήση φυτικών φαρμάκων αλλά και φυτών που χρησιμοποιούνται από την κινέζικη ιατρική και από την Αγιουβέρδα. Η θεραπεία θα γίνεται μόνο μέσω χημικών φαρμάκων; Ο λόγος που θα απαγορευθούν είναι για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες, στερώντας από τους ασθενείς να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο θεραπείας τους. Αυτό είναι το νέο THMPD (Traditional Herbal Medicinal Products Directive) που θα τεθεί σε λειτουργία από τις 30 Απριλίου του २०११.

Μετά από οδηγία της Ε.Ε. το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρέπει να εισάγει στο νομικό καθεστώς της χώρας την απαγόρευση της απλής πώλησης των βοτάνων μετά την 1η Απριλίου 2011. Η οδηγία, που είναι προς όλες τις χώρες από 20.09.2010, απαιτεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.

Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια. Αφορά βέβαια και τα τροπικά βότανα που μέχρι τώρα εισάγονταν απλά σαν προϊόντα διατροφής. Παράδειγμα το δικό μας τσάι του βουνού, που είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο κρυολόγημα, για να το διαθέσει κανείς για αφέψημα (διατροφή) θα πρέπει να πάρει άδεια σαν φάρμακο πρώτα. Ποιος όμως και πως θα το κάνει αυτό; Προφανώς οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο απλός συλλέκτης που πάει στο βουνό για να το μαζέψει.

Το βλέπουμε λοιπόν και αυτό: προϊόντα της φύσης, που μέχρι τώρα τους αποδιδόταν μια ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα χαρακτηρίζονται πια σαν διατροφικά, αλλά σαν φάρμακα. Μόνο όποιος μπορεί να εξασφαλίσει πατέντα για αυτά και στη συνέχεια προστατευόμενη εμπορική ονομασία, θα μπορεί να τα διαθέσει στην αγορά, προς μεγάλη ευχαρίστηση της φαρμακοβιομηχανίας.

Στη Γερμανία λοιπόν Κίνηση Πολιτών μαζεύει υπογραφές για να τις μεταβιβάσει στο κοινοβούλιο, ώστε να μην ενσωματώσει την οδηγία στο δίκαιό της. Στην Ελλάδα πιθανά να έχει ήδη ενσωματωθεί ή να πρόκειται να ενσωματωθεί στο δίκαιο, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση. Είναι συνηθισμένη αυτή η πρακτική των κυβερνήσεων.

Η ενεργή οργάνωση «Συμμαχία για την Φυσική Υγεία» (Alliance for Natural Health [ANH]) η οποία υποστηρίζεται από τον οργανισμό The European Benefyt Foundation (EBF) έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 90.000 λίρες με σκοπό να φέρει την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ο σκοπός είναι να καταδικαστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτιστική διάκριση και έλλειψη διαφάνειας η οποία συνδυάζεται με περιορισμό της ελευθερίας του ατόμου.

Υπογράψτε την αίτηση και διαδώστε το όπου μπορείτε έτσι ώστε όλοι μαζί να οδηγήσουμε την υπόθεση στο δικαστήριο.

Θα χρειαστεί ένας τεράστιος αριθμός υπογραφών για να μπορέσει η υπόθεση να φτάσει στη δικαιοσύνη.
Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 500.000.000 κατοίκους και έτσι εάν εφαρμοστεί το προτεινόμενο σύστημα είναι εύκολο να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές. Αρκεί ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει και ότι υπάρχει μια απλή αίτηση η οποία κάτω από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Δεν φτάνει να υπογράψετε εσείς ! Πρέπει να κάνουν το ίδιο η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι γνωστοί σας σε όλη την Ευρώπη (εάν έχετε)! Υποστηρίξτε την προσπάθεια ψηφίζοντας την αίτηση ενάντια στην νέα ευρωπαϊκή οδηγία και ενισχύστε την προστασία της φυσικής υγείας στην Ευρώπη.

Αίτηση:
Σταματήστε την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης


Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως σταματήσει την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ), Κατευθυντήρια Οδηγία 2004/24/ΕC, η οποία πρόκειται να καταργήσει την πρόσβαση στην τεράστια πλειοψηφία των φαρμάκων φυτικής προέλευσης από την 1η Απριλίου του 2011.

Η ΚΟΠΦΠΦΠ περιορίζει τα δικαιώματα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη στην αυτοδιάθεση όσον αφορά την διαχείριση της υγείας του. Πηγαίνει πολύ πέρα από λογικούς ελέγχους πάνω σε επικίνδυνα προϊόντα και εισέρχεται στην σφαίρα του καταναγκασμού περιορίζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.

Η πρόσβαση του κοινού σε φυτικά προϊόντα που παραδοσιακά βρίσκονται στην ελεύθερη διάθεση όλων πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα.

(Παρακαλώ έχετε υπόψιν ότι η ΕΕ απαιτεί έγκυρες διευθύνσεις και ημερομηνίες γεννήσεως. Εάν δεν συμπεριληφθεί η διεύθυνση ή η ημερομηνία γεννήσεως σας, η υπογραφή σας μπορεί να μην υπολογιστεί. Όλες οι πληροφορίες θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Οι διευθύνσεις και οι ημερομηνίες γεννήσεως δεν είναι ορατές στο κοινό και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.)

Υπογράψτε την αίτηση εδώ

Στην Γαλλία ήδη έχουν υπογράψει περισσότεροι από ११०.000 μέσα σε μία εβδομάδα। Μπορείτε να υπογράψετε και στις δύο αιτήσεις εάν θέλετε.

Το θέμα μας το έστειλε ο Ευγένιος Σόγκας στο e-mail μας με την υποσημείωση
«Επειδή σε λίγο θα μας δένουν για καλλιέργεια φασκόμηλου, τσαγιού κλπ μήπως να το βλέπαμε το θεματάκι;»

Μηνιαίες συναντήσεις

Το ραντεβού του Σωματείου ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΣ συνεχιστεί να γίνεται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, ώρα 10 π.μ. στα γραφεία Χαλκοκονδύλη 1, 4ος όροφος .
Επόμενο ραντεβού τον Ιούνιο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΛΙΟΣ

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Βάλαμε μπροστά το νέο φύλλο


Έτσι, προγραμματισμένα κινείται το πράγμα εδώ. Για να φτάσει η εφημερίδα μας έγκαιρα στα χέρια σας και να έχει ύλη επίκαιρη χρειάζεται να “δουλέψει” το σύστημα, τόσο στη συλλογή, την επεξεργασία, τη σελιδοποίηση, την τελική μορφή της.
Χρειάζεται δουλειά κι ας μοιάζει εύκολη υπόθεση με τις τέσσερις σελίδες της. Από χθες μπήκαμε στη διαδικασία για το επόμενο τεύχος.
Με θεματολογία εξαιρετικά επίκαιρη που ενδιαφέρει του συναδέλφους. Ήδη “δουλεύεται” τεχνικά. Και την επομένη εβδομάδα θα προωθηθεί στο τυπογραφείο. Πριν τις 15 ή λίγο μετά, ευελπιστούμε να είναι σπίτια σας.
Εδώ βέβαια θα έχετε την ευκαιρία να τη διαβάστε νωρίτερα σε αρχείο PDF. Το έχετε αυτό το προνόμιο οι αναγνώστες του Blog. Αλλά το χαρτί, είναι χαρτί και στο κλασικό αρχείο στο ντοσιέ, μόνο χαρτί μπορείς να βάλεις...

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κάτοικοι κατέλαβαν το σταθμό του ΟΣΕ στο Αμύνταιο

Σε αποκλεισμό των γραμμών του σιδηροδρομικού σταθμού στο Αμύνταιο προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας πως «αν δεν περνάνε επιβατικά τρένα, δε θα περάσουν και εμπορικά».

«Μετά την υπομονή που κάναμε για την επαναλειτουργία της επιβατικής γραμμής και αφού διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, αποφασίσαμε να κλείσουμε τις γραμμές για να μην λειτουργήσει ούτε η εμπορική», δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης.

Ο ίδιος εξήγησε πάντως πως την περασμένη Τετάρτη είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο, που μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση για τον αποκλεισμό των γραμμών, δήλωσε ότι συναινεί στον συνυπολογισμό του κόστους επαναλειτουργίας της επιβατικής γραμμής Έδεσσας - Αμυνταίου και Αμυνταίου - Φλώρινας.

«Ζητάμε να βρεθεί το πραγματικό κόστος λειτουργίας ώστε να αποδείξουμε πως η γραμμή δεν είναι ελλειμματική। Την Τρίτη θα ορίσουμε λογιστή, ωστόσο εάν δεν επαναλειτουργήσει η επιβατική γραμμή, δε θα επιτρέπουμε ξανά ούτε τη λειτουργία της εμπορικής», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αμυνταίου.

  • Από το TVXS.gr

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Σύνδεσμος Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ


Πενθήμερη εκδρομή στη Ρόδο

Ο σύνδεσμος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ θα πραγματοποιήσει πενθήμερη εκδρομή στο πανέμορφο νησί στη Ρόδο στις 11/5/2011.
Αναχώρηση από τον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης (Μακεδονία) το απόγευμα της Τετάρτης 11/5/2011 και ώρα 18:00 και άφιξη στη Ρόδο στο ξενοδοχείο ΡΟΔΟΣ ΠΑΛΛΑΣ (ξενοδοχείο 5 αστέρων). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις διανυκτερεύσεις με πρωινό και ένα γεύμα, καθώς και καθημερινές εκδρομές για να γνωρίσουμε το νησί.
Επιστροφή το απόγευμα της Κυριακής 15/5/2011 και ώρα 21:30 στη Θεσσαλονίκη. Η τιμή είναι 330 ευρώ το άτομο.
Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδρομή, να έλθουν σε επαφή με τον σύνδεσμο τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 2310-272410 για να ενημερωθούν, να δηλώσουν συμμετοχή και να προμηθευτούν το αναλυτικό πρόγραμμα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΙΓΚΑΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ενας χρόνος το Μνημόνιο στην Ελλάδα


Στις 6 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπερψήφιση στην ελληνική Βουλή του Μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ένας χρόνος από την έναρξη της οικειοθελούς «επιτήρησης» από την Τρόικα, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων, όπως αυτή εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της 5 και 6 Μάη. Ένα χρόνο μετά, όλοι και όλες έχουν πλέον καταλάβει ότι τα αλλεπάλληλα Μνημόνια έχουν ένα και μόνο στόχο: την ευημερία των πιστωτών και των διεθνών τοκογλύφων εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της νεολαίας.
Ένα χρόνο μετά:
Η ανεργία καλπάζει, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανέργους στη χώρα.
Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει «κόκκινο», με καταχρηστικές απολύσεις, αυθαίρετες αλλαγές στους όρους εργασίας, ατομικές συμβάσεις, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της Τρόικας.
Το εργατικό εισόδημα καθημερινά συρρικνώνεται, όχι μόνο από τις μειώσεις των μισθών αλλά και από τις καλπάζουσες τιμές των προϊόντων βασικής κατανάλωσης, της ασυδοσίας των τραπεζών και των πολυεθνικών ομίλων. Διαλύεται κάθε έννοια κοινωνικού κράτους με τις συγχωνεύσεις σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, την διάλυση των ασφαλιστικών Ταμείων και κάθε κοινωνικής πρόνοιας.
Ξεπουλιούνται κοψοχρονιά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η ΑΤΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κάθε δημόσια επιχείρηση, ενώ ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί με φαστ-τρακ διαδικασίες ακόμη και δημόσιες εκτάσεις, όπως το Ελληνικό.
Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα γυρίσει την ελληνική κοινωνία στη βαρβαρότητα, ενώ:
Οι Τράπεζες έχουν ήδη «πριμοδοτηθεί» με περισσότερα από 100 δις ευρώ (όσα δηλαδή μας «χάρισαν» το ΔΝΤ και η ΕΕ!). Μειώθηκε κι άλλο η φορολογία των επιχειρήσεων (20%) και η εργασιακή νομοθεσία αλλάζει σταδιακά προς το συμφέρον των εργοδοτών.
Οι «εθνικοί» μας εργολάβοι συνεχίζουν απρόσκοπτα να εκμεταλλεύονται τις ληστρικές συμβάσεις με το δημόσιο αυξάνοντας τα χαράτσια των διοδίων ή επιβάλλοντας να χτιστούν ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικές ζώνες, για να συνεχίσουν να πλουτίζουν απρόσκοπτα.
Το χρέος και το έλλειμμα αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα ώστε είναι σίγουρο ότι, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα παραμείνει στον γύψο της «επιτήρησης» για δεκαετίες.
Η «μαύρη επέτειος» της 5-6 Μάη, που σημαδεύτηκε ακόμη και με το αίμα των νεκρών της εργοδοτικής αυθαιρεσίας της Marfin (που ακόμη μένει ατιμώρητη…), δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Όχι στην εθνική κατάθλιψη

Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική κατάθλιψη. Όλες οι πολιτικές κινήσεις των κυβερνώντων σ' αυτό συντελούν. Οι μειώσεις των συντάξεων, η ακρίβεια στην αγορά, η ανασφάλεια για το αύριο...

Ολόκληρη η κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι βλέπουν να χάνουν πολλές από τις κατακτήσεις των εξεγερμένων του Σικάγο, ενώ το 8ωρο αποτελεί ξανά στόχο προς διεκδίκηση.

Συρρικνώνουν τον ΟΣΕ και ξεπουλούν τα φιλέτα του με το πρόσχημα ότι θα καλύψουν το χάος των ελλειμμάτων και αδιαφορούν για την ιστορία και το μέλλον του.

Η Ελλάδα είναι πια έρμαιο της τρόικας. Αυτή θέτει τους όρους μέσω του μνημονίου και η κυβέρνηση απλά υλοποιεί τις επιθυμίες της ελπίζοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει την πτώχευση και τη στάση πληρωμών. Πόσο θα καθόμαστε παρατηρητές σ' αυτό το δράμα; Η Εργατική Πρωτομαγιά, φωτεινός φάρος για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους θέτει ξανά επί τάπητος μεγάλα ζητήματα. Το ψωμί στο τραπέζι της οικογένειας όμως δεν έχει χρώμα, όπως δεν έχει χρώμα και η αξιοπρέπεια.

Σε ότι μας αφορά, λέμε όχι στην εθνική κατάθλιψη στην οποία επιχειρούν να σύρουν ολόκληρο το έθνος. Μια ζωή αγωνιστήκαμε για να δώσουμε ζωή στο σιδηρόδρομο, απαιτούμε σεβασμό στα άσπρα μαλλιά μας και την προσφορά μας.

Από τούτη εδώ τη μικρή έπαλξη θα συνεχίσουμε να λέμε, καθαρά και ξάστερα τις δικές μας αλήθειες. Ας μην μας θεωρούν δεδομένους...