Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πάμε κι εμείς στην Κλαυθμώνος

 
Όταν ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα κανείς δεν δικαιούται να είναι απών. Και η εργατική Πρωτομαγιά είναι μια κορυφαία στιγμή για μας. Τι κι αν είναι Μεγάλη Τετάρτη; Εμείς θα είμαστε στην πολιτεία Κλαυθμώνος. Όσοι ζούμε στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Οι συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα παίρνουν μέρος στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τοπικών Εργατικών Κέντρων.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Δυο μέτρα – δυο σταθμά...


Αυτοί οι κύριοι που χειρίζονται την οικονομική ζωή των Ευρωπαϊκών λαών ΕΟΚ – ΔΝΤ, δηλαδή των εργαζομένων και συνταξιούχων της Ευρώπης, αυτοί που συνέχεια κόβουν μισθούς και συντάξεις και έχουν διαλύσει κάθε κοινωνική ή πολιτική ζωή στον τόπο μας, μηδέ εξαιρουμένης και της υγείας στην Ελλάδα.
Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι που εγκρίνουν μισθούς πείνας 580 ευρώ τον μήνα, για έναν εργαζόμενο με δυο παιδιά, ο οποίος δίνει 300 ευρώ για νοίκι, σε ένα μικρό διαμερισματάκι, λένε ότι αρκούν για να ζήσουν την οικογένειά τους. Είναι εξωφρενικό και εξωπραγματικό!
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, αν αναφερθώ στη χειμερινή περίοδο που θέλει για αέριο ή πετρέλαιο 150 – 200 ευρώ το μήνα, τότε δεν μένει ούτε σκέτο ψωμί να φάει την ημέρα. Δείτε τώρα παρακάτω τι γίνεται.
Ο κ. Υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας έκανε μια επιτροπή που τη βάφτισαν Εκτελεστική Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προσέξτε τι μισθούς ενέκρινε ο υπουργός Οικονομίας κ. Στουρνάρας για να παίρνουν οι υπάλληλοι  αυτοί για μια πενταετία.
Α. Διευθύνων Σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής 185.000 ευρώ το χρόνο.
Β. Αναπληρωτής Σύμβουλος Εκτελεστικής Επιτροπής 185.000 ευρώ το χρόνο.
Γ. Πρόεδρος Γεν. Συμβουλίου 100.000 ευρώ το χρόνο.
Δ. Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής 165.000 ευρώ το χρόνο.
Ε. Μέλη του Γεν. Συμβουλίου 30.000 ευρώ το χρόνο.
Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω τον κ. Υπουργό Στουρνάρα αν αυτούς τους υπαλλήλους τους πέρασε από γαστρεντερολόγο και διαπίστωσε ότι έχουν μεγάλο στομάχι και ενέκρινε τα ποσά αυτά να πάρουν, τη στιγμή κατά την οποία μιλούν και για μείωση των 580 ευρώ, που είναι το κατώτερο των μισθών.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, μπορείτε να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Εγώ θα πω μόνο δυο λόγια στον κ. Υπουργό, μήπως αυτές οι ανισότητες που εγκρίνει αγανακτούν  τον ταλαίπωρο ελληνικό λαό που βλέπει πολλούς Έλληνες να σηκώνουν τα χέρια για να πάρουν κάποια τρόφιμα δωρεάν που τους δίνουν οι αγρότες.
Κύριε Υπουργέ, πώς εγκρίνετε τέτοιους μισθούς, όταν οι Εκκλησίες έγιναν «ΜΑΓΑΖΙΑ» για τους φτωχούς. Και τελειώνοντας θέλω να σας πω να γίνετε λίγο πιο δίκαιοι, δεν είναι δα και κακό.

Περγαντόπουλος Κων/νος
Πρόεδρος Σωμ. «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ»

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Διαλύουν τον σιδηρόδρομο...

Αυτό είναι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες η ΠΟΣ και με το οποίο επισημαίνει μια ακόμα πράξη του δράματος της μεταβίβασης των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο γνωστό μας ΤΑΙΠΕΔ...

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Έτοιμος ο ΤΥΠΟΣ τ. 393


Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο του “Τύπου των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών”. Δείτε το όπως κυκλοφορεί, πατώντας ΕΔΩ.

Ολοκληρώθηκε το τελευταίο τεύχος της εφημερίδας μας “Ο ΤΥΠΟΣ των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών” που ολοκληρώσαμε την εβδομάδα που μας πέρασε και στάλθηκε στο πιεστήριο. Την επομένη εβδομάδα θα είναι στα σπίτια όλων των συναδέλφων.
Αναγκαίο αυτό γιατί είναι σε εξέλιξη μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων – μελών μας. Να ενημερωθούν έγκαιρα για να είναι εκεί όλοι οι συνάδελφοι που επιθυμούν την παρουσία σε τέτοιες κορυφαίες συνδικαλιστικές διαδικασίες...
Αν μας στέλνετε στείλετε υλικό, φωτογραφίες και κείμενα να ξέρετε ότι θα δημοσιευτούν εδώ, στο Blog της Ομοσπονδίας...

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η κρίση... από άλλη οπτική γωνία

Γράφει ο Παραστρατίδης Γιώργος
Ταμίας του Σ.Σ.Σ. Μακεδονίας Θράκης

Παρακολουθώ καθημερινά στα ΜΜΕ τις αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων των κομμάτων που αφορούν πολλά θέματα μεταξύ aυτών και των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, η οικονομία, η πολιτική.
Ομολογώ όμως δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον σε πολλούς σκεπτόμενους συνανθρώπους μας.Στη χώρα μας από την ίδρυση του Κοινοβουλίου υποψιάζομαι, σκόπιμα χάθηκε η πραγματική και ουσιαστική έννοια του θεσμού. Όλοι γνωρίζουμε πως στόχος της Βουλής είναι μέσα από γόνιμο διάλογο,διαφωνίες και συναινέσεις να επιτυγχάνεται και να αποφασίζεται το κοινό καλό. Εκείνο που μαθαίνουμε κοιτ΄βντας πίσω στην ιστορία του Κοινοβουλίου από την ίδρυση του είναι πως ούτε πολιτισμένος διάλογος γινόταν και γίνεται από τους λειτουργούς της, ταυτόχρονα, ούτε και οι αποφάσεις που έπαιρναν ήταν για το καλό της χώρας και των περισσότερων πολιτών της.
Παράδειγμα 1ον Τέσσερις οικονομικές κρίσεις (χρεοκοπίες) είναι καταγραμμένες σε χρονικό διάστημα περίπου 150 χρόνων. Όλες ανεξαιρέτως είχαν  ως πρότυπο την κακοδιαχείριση, την φοροδιαφυγή, την αλαζονεία της εξουσίας και όλα αυτά συνδέονται με τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και των λειτουργών της.
Παράδειγμα 2ον Σύρεται η χώρα μας παγκοσμίως και καταρρακώνονται όλοι οι κοινωνικοί θεσμοί, ενώ υπονομεύεται σοβαρά ο ελληνικός πολιτισμός.
Παράδειγμα 3ον Ξεχνούν ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι η πιο ευάλωτη μορφή πολιτεύματος. Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι,ακόμα και αυτοί που τους ψήφισαν δεν τους τηρούν και αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό στη χώρα μας.
Καθώς η χώρα ζούσε και ζει σε ένα καθεστώς μακράς εφηβείας καλείται τώρα, σήμερα, βίαια να ενηλικιωθεί και όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι και δύσκολο και επικίνδυνο: Δεν πρέπει να ξεχνούν οι οι φωνασκούντες στη Βουλή ότι για το λαό η κρίση σημαίνει προσωρινή διακοπή του αυτονόητου, δηλαδή της ροής προς την καλυτέρευση της κοινωνίας και όχι ακαταλαβίστικα τερτίπια σε βάρος του. Είναι καιρός να απαλλαγούμε από το αρρωστημένο κατασκεύασμα των πολιτικάντηδων τους δεξιός - αριστερός και επιτέλους να κάνουν στην πράξη υγιείς μεταρρυθμίσεις με στόχο μια βαθιά ανθρώπινη κοινωνία με όραμα και μέλλον. Για να μην παρεξηγηθώ, μεταρρύθμιση σημαίνει ότι υγιές – αποδεκτό μεταφέρεται και αντικαθίσταται με ότι αναποτελεσματικό και κοινωνικά μη δίκαιο.
Οι συνταξιούχοι σιδηροδρομικοί ακόμα και σήμερα ύστερα από όλα αυτά τα οικονομικά και όχι μόνο που υπέστησαν συνεχίζουν να υφίστανται άνιση οικονομική παρακράτηση στην υγειονομική τους περίθαλψη, σε σχέση με άλλους συνταξιούχους της χώρας. Ενημερωτικά σας πληροφορώ ότι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ έχουν παρακράτηση 1%, οι συνταξιούχοι των τραπεζών 2%, οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ 3% και στους συνταξιούχους σιδηροδρομικούς (πρώην ΤΑΠ ΟΤΕ) του γίνεται παρακράτηση 5,5%. Αυτό το κράτος δικαίου μπορούν να υπερηφανεύονται οι κατοικούντες κάθε φορά στη Βουλή.