Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Όταν οι θεσμοί συζητούν…



Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας μας...

Αν παρακολουθούμε κάτι με σταθερότητα τον τελευταίο καιρό είναι οι ατέρμονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές. Η αγωνία κορυφώνεται… Και στο μεταξύ καθώς έχουμε καιρό (από τον περασμένο Αύγουστο…) να λάβουμε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, ο κρατικός κορβανάς έχει αρχίσει να στενεύει.
Πιο πολύ κι απ’ αυτό που απασχολεί τους συναδέλφους είναι αν, στο τέλος του μήνα καθώς θα πάμε στα ΑΤΜ θα βρουν χρήματα στο λογαριασμό της μισθοδοσία τους… Όταν δεν έχεις άλλο πόρο ζωής από τη συνταξιοδότηση σου, είναι φυσικό να έχεις μια ξεχωριστή αγωνία.
Η καυτή ανάσα φτάνει ως το συνδικάτο… Όλο και πιο συχνά οι συνδρομές των μελών της ΠΟΣΣ που αποδίδονται από το γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καθυστερούν ημερολογιακά και όταν συμβεί, ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα.
Και βέβαια η αγορά εισπράττει όλη αυτή την οικονομική ανέχεια. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να σταθούν όρθιοι, όχι με επιτυχία πάντα, τα μαγαζιά κλείνουν, η ανέχεια και η φτώχεια καλύπτουν όλο και περισσότερο πληθυσμό, πια.
Ας το πούμε, άλλη για φορά. Καλές είναι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, αλλά δεν αρκούν για να υπάρχει ανάπτυξη και μια στοιχειώδης σιγουριά για το αύριο… Και μείς τα χρειαζόμαστε ως χώρα και ατομικά στις οικογένειες μας ο καθένας.
Ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι, να ελπίσουμε ξανά σε κάτι σταθερό, να δώσουμε και να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να αντέξουμε και να ελπίσουμε το αυτονόητο: Το δικαίωμα μας να ζήσουμε αξιοπρεπώς, ως συνταξιούχοι.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μνημονιακές περικοπές των συντάξεων μας

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

Με αφορμή δημοσιευμάτων στον ημερήσιο Τύπο, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οδηγείται στο να κρίνει ως αντισυνταγματικές μερικές από τις περικοπές που έγιναν από το 2012 με τους μνημονιακούς νόμους.
Διάφορες προσφυγές που έχουν γίνει από εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, Τράπεζες, ΔΕΚΟ στρέφονται κατά του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ (κύριων & επικουρικών). Βρισκόμαστε σε αναμονή αυτής της απόφασης η οποία εάν επιβεβαιωθεί, οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2013. Κατά συνέπεια θα περιμένουμε την απόφαση ώστε να δούμε τι ακριβώς ενέργειες θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την υλοποίησή της.
Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει τα μέλη μας να είναι προσεκτικά στην συμπλήρωση εργολαβικών σε διάφορα δικηγορικά γραφεία και να ακολουθούν την ενημέρωση της ΠΟΣΣ και των Σωματείων μελών της. Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους συνταξιούχος ότι το θέμα αυτό απασχολεί από καιρό την ΠΟΣΣ. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορα δικηγορικά γραφεία και έχουμε πάρει προσφορές για τις επικείμενες αγωγές και τηρούμε στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της υπόθεσης. Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι τα σχετικά δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για την προσφυγή σε αγωγή δεν θα ήταν άσχημο να τα συγκεντρώνει κάθε συνάδελφος και να τα καταθέτει στο Σωματείο του, ώστε έγκαιρα εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
1.    Απόφαση Συνταξιοδότησης
2.    Αντίγραφα Βεβαιώσεων Ταμείων αποδοχών 2011 – 2012 - 2013 – 2014 κύριας και επικουρικής σύνταξης
3.    Εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος ετών 2012 - 2013 - 2014
4.    Θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (στα ΚΕΠ)