Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Ένταση και ρίψη χημικών στην πορεία των συνταξιούχων στο Μαξίμου

Ένταση επικράτησε μπροστά από την Ηρώδου Αττικού όπου κατέληξε η πορεία των συνταξιούχων, με στόχο αντιπροσωπεία τους να συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την αστυνομία να μην επιτρέπει την πρόσβαση έχοντας αρχικά στήσει δύο κλούβες στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας. Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παραταγμένη, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί να απαντήσουν με ρίψη χημικών για να διαλυθεί το πλήθος.
Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία, ωστόσο ένας μικρός αριθμός από τους συνταξιούχους παραμένει στο σημείο, επιμένοντας η αντιπροσωπεία τους να γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό.
Οι συνταξιούχοι από όλες τις Ενώσεις είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς t στην πλατεία Κοτζιά καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως τους κορόιδεψε και «κούρεψε» κι άλλο τις συντάξεις. Βασικό τους αίτημα είναι να καταργηθεί ο νόμος 4387 που όπως τονίζουν είναι «ο θάνατος του συνταξιούχου».
«Με φιλοδωρήματα δεν μας ξεγελάτε ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», είναι ένα από τα συνθήματα που φωνάζουν.

Ενόχληση Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του στον αρμόδιο υπουργό, για τη χρήση χημικών και ζήτησε, να μην επαναληφθεί.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.
Παράλληλα όμως ο υπουργός, Νίκος Τόσκας αποφάσισε την απαγόρευση της χρήσης δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων, προφανώς με αφορμή το περιστατικό με τους συνταξιούχους αλλά και υπό την πίεση που του έχει ασκηθεί εξαιτίας των καταγγελιών από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, μετά και τις καταγγελίες για το ΑΤ Ομονοίας.

Αντιδράσεις κομμάτων
ΚΚΕ: «Μια ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι "αριστεροσύνης" και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό...Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».
Ένωση Κεντρώων: «Ή Ένωση Κεντρών εκφράζει την βαθιά της λύπη για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί, η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια».
Ποτάμι: «Ο κ.Κατρούγκαλος και ο κ.Τσίπρας κατέβαιναν στις πλατείες και έταζαν στους συνταξιούχους αυξήσεις και 13η σύνταξη» τώρα «Κλεισμένοι στο Μαξίμου και στα υπουργεία τους, προσπαθούν να αποφύγουν την οργή εκείνων που εξαπάτησαν και τους στέλνουν να συνομιλήσουν με τα ΜΑΤ. Και μπορεί ο κ.Τόσκας να αναλαμβάνει το πολιτικό βάρος των ψεκασμών προκειμένου να καλύψει τον κ.Τσίπρα, όμως η ευθύνη του λαϊκισμού και των κάλπικων υποσχέσεων ανήκει σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτή δεν παραγράφεται».
ΔΗΜΑΡ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φαίνεται ότι και στο θέμα των συνταξιούχων έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.... Μετά την κατάρρευση της υπόσχεσης ότι θα σταματήσουν οι οριζόντιες περικοπές... έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου «απαγόρευσε» τις διαδηλώσεις ...με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα. Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων, όπως  οι συνταξιούχοι είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις  ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες.
  • Από την http://www.huffingtonpost.gr/

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται, ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και στην χώρα μας.
«Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει, ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες. Το 17,1% του πληθυσμού της χώρας μας ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι το 2020 να πλησιάζει το 24%. Με τα δημογραφικά δεδομένα, λοιπόν, που έχουμε, σε λίγα χρόνια, το ¼ των κατοίκων αυτής της χώρας θα ανήκει στην ευαίσθητη αυτή ομάδα!
Εκ των πραγμάτων, οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας. Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μια ομάδα πολιτών που καθίστανται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμοι. Έχουμε, λοιπόν, όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.Σήμερα, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, τα «Τιμημένα Γηρατειά», βιώνουν τη χειρότερη εποχή τους. Η σύνταξή τους δεν τους καλύπτει το μήνα.Δεν υπάρχουν δομές φιλοξενίας για μοναχικούς ηλικιωμένους ή είναι ελάχιστες. Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι σημαντικό, αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Η κοινωνική ασφάλιση είναι προβληματική. Δεν έχουν σωστή Ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή Περίθαλψη.Οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και γενικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Δικαιούνται αξιοπρεπείς συντάξεις και σωστή ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δικαιούνται να νοιώθουν ασφάλεια, που μόνο το Κράτος μπορεί να τους την παρέχει.
Δικαιούνται τα αυτονόητα για κάθε άνθρωπο.
Για να μπορούν χωρίς άγχος να γιορτάζουν αυτήν την μέρα, που τους
είναι αφιερωμένη. Για να μπορούν με ελπίδα να βλέπουν την επόμενη μέρα.
Για να μην νοιώθουν ότι είναι βάρος στα παιδιά τους.
Για να μπορούν να ζουν!