Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Προκαλούν με τις διαφημίσεις τους στην Τ.V.


Από την περασμένη Δευτέρα 6 Αυγούστου ξεκίνησε η επιβολή της διαφήμιση του τηλεφωνικού χαρατσιού για τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ, για να κλείσουν ραντεβού – άγνωστο πότε – για να εξεταστούν.
Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την μπίζνα θα κάνουν «χρυσές δουλειές», παίζοντας με τον πόνο του κοσμάκη.
Ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι που δούλευαν τόσα χρόνια, πλήρωναν την ασφάλισή τους και τώρα τους τα παίρνουν και από το κλείσιμο ενός τηλεφωνικού ραντεβού για να πάει στο γιατρό. Είναι και αυτό ενδεικτικό για την ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και τις επιπτώσεις που έχει.
***Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι αντί για το 184 καλούν πλέον στους νέους αριθμούς 14784 και 14900 για τα τηλεφωνικά ραντεβού στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ.
Κάθε κλήση θα κοστίζει πανάκριβα. Αν η κλήση γίνει από σταθερό τηλέφωνο προς το 14784 τότε η χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση θα είναι 0,99 ευρώ, από 0,03 ευρώ, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Δηλαδή, η κλήση θα είναι 33 φορές (!) ακριβότερη.
Αν η κλήση γίνει από σταθερό τηλέφωνο προς το 14900 τότε η χρέωση μιας αστικής μονάδας ανά κλήση θα είναι 1,08 ευρώ, αντί 0,03 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Δηλαδή, η κλήση θα είναι 36 φορές ακριβότερη. Όταν η κλήση για ραντεβού γίνει από κινητό, θα κοστίζει ακόμη πιο ακριβά: 1,18 ευρώ ανά λεπτό.
***
Οταν ξεκίνησε η υλοποίηση του μέτρου οι συνταξιούχοι με ανακοινώσεις τους απάντησαν στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ: «Οδηγείτε τους ασφαλισμένους ευθέως στην εξόντωση. Συγχαρητήρια για το ανοσιούργημα που επιτελείτε!».
Και δεν είναι το μόνο. Είναι γνωστό ότι δύσκολα οι συνταξιούχοι μπορούν να επιβιώσουν. Οι πετσοκομμένες συντάξεις και οι επικείμενες νέες περικοπές δεν φτάνουν για να ζήσουν.
Τα φάρμακα είναι πανάκριβα με την αύξηση της συμμετοχής, ενώ ήδη ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους χωρίς να έχουν πάρει πίσω ούτε ευρώ, εξαιτίας της άρσης της χορήγησης φαρμάκων αν οι φαρμακοποιοί δεν πληρωθούν όλο το ποσό (σ.σ. λόγω των χρεών των Ταμείων προς αυτούς).
Οι άνεργοι που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ένα ευρώ της τηλεφωνικής κλήσης για να κλείσουν ραντεβού. Καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πληρώσουν για τη θεραπεία τους και ζητούν βοήθεια μέσω διαδικτύου ή από τα κοινωνικά ιατρεία.
***
Η μετακύλιση και της τηλεφωνικής κλήσης για το κλείσιμο ραντεβού στον ΕΟΠΠΥ στις τσέπες του ασφαλισμένου είναι ένα ακόμα στοιχείο της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και των περικοπών στην Υγεία, μοχλό για τα οποία αποτελεί και η δημιουργία και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.
Και που αποδεικνύει ότι απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των μονοπωλιακών ομίλων, με αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μονομερή διαγραφή του χρέους και λαϊκή εξουσία που θα οικοδομήσει ένα πραγματικά λαϊκό σύστημα Υγείας που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους.
  • Αναδημοσίευση από τη διαδίκτυο. Το κομμάτι φέρει την υπογραφή Κ. Π.
  • ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, μας έχουν του “κλώτσου και του μπάτσου”. Κι εμείς δεν αντιδρούμε. παρακολουθούμε αμέτοχοι λες και αφορά άλλον αυτή η ιστορία και όχι εμάς... Κάτι πρέπει να κάνουμε και σύντομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή