Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Δεν υπάρχει άλλο δρόμος από τον αγώνα!

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλούν όλους τους εργαζόµενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στo µεγάλο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Σεπτέµβρη 2015 στις 18.00 στο Άγαλµα του Βενιζέλου, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και στην πορεία διαµαρτυρίας που θ’ ακολουθήσει.
Οι εργαζόµενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της χώρας, οι νέοι και οι νέες ύστερα από πέντε χρόνια µνηµονιακών πολιτικών σκληρής λιτότητας, ωθήθηκαν να βρίσκονται µε κοµµένη την ανάσα και τα φτερά, να κοιτούν τη χώρα και την κοινωνία να εξαθλιώνονται. Μια χώρα που πρέπει να σταθεί στα πόδια της αλλά οφείλει να το κάνει µε την κοινωνία ΟΡΘΙΑ.
Συναδέλφισσες-οι
Βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε ακόµη ένα νέο σκληρό µνηµόνιο, µε επαχθείς όρους, µε νόµους και µέτρα που δίνουν ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονοµία, καταργώντας κάθε παροχή εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας. Είµαστε αντιµέτωποι µε «προτάσεις» που µετουσιώνονται σε αποφάσεις, εντείνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία η οποία βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ρίχνοντας για µια ακόµη φορά στις πλάτες των µισθωτών και των συνταξιούχων δυσβάστακτα βάρη, την ώρα που η οικονοµική και πολιτική ελίτ, η οποία έµαθε να στηρίζεται στην κατασπατάληση των δηµοσίων πόρων παραµένει για πολλοστή φορά αλώβητη και κερδισµένη.
Όλα αυτά που ζητούνται να εφαρµόσει η χώρα µας, εκτός του ότι καταστρέφουν την πραγµατική της οικονοµία, η οποία µε τις τράπεζες κλειστές και µε τον έλεγχο των κεφαλαίων έχει ήδη πληγεί ανεπανόρθωτα, ρίχνουν στον Καιάδα τον κόσµο της µισθωτής εργασίας, που πίστεψε και απαίτησε µια διαφορετική οικονοµική πολιτική.
Δυστυχώς οι κυβερνητικές δεσµεύσεις, για αλλαγή του µείγµατος της οικονοµικής πολιτικής, για µέτρα δίκαια που θα επούλωναν τις πληγές των προηγούµενων µνηµονίων, έγιναν λόγια χωρίς αντίκρισµα και µάλιστα αντικαταστάθηκαν µε µια νέα επώδυνη συµφωνία, µ’ ένα νέο επαχθέστερο µνηµόνιο, το 3ο σε 5 χρόνια.
Η «ΗΓΕΜΟΝΙΑ» των αγορών και η δυσκαµψία των «ΕΤΑΙΡΩΝ» και δανειστών µας, οι ιδεοληψίες και οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, επικράτησαν και επέβαλλαν ξανά τις τιµωρητικές και εξοντωτικές πρακτικές, αποµακρύνοντας ολοένα και περισσότερο την έξοδο από την κρίση.
Για πολλοστή φορά ακούστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η ΕΘΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και η ΣΩΤΗΡΙΑ της πατρίδας µας περνάει µέσα από την καταστροφική όπως αποδεικνύεται πολιτική των Μνηµονίων.
Είναι πλέον προφανές ότι η καταστροφική πορεία της χώρας θα συνεχιστεί και το νέο µνηµόνιο θα παράξει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, µεγαλύτερη µετανάστευση των νέων της πατρίδας µας.
Άλλωστε τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που καταγράφουν την πραγµατικότητα είναι απογοητευτικά και η κατάσταση είναι δραµατική.
Ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε από 364 χιλιάδες το τρίτο τρίµηνο του 2008 σε 1,342 εκατ. το πρώτο τρίµηνο του 2014. Το τέταρτο τρίµηνο του 2014, οι άνεργοι ανέρχονταν σε 1,246 εκατ.
Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης αυξήθηκε σηµαντικά από περίπου 6% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2009 κοντά στο 10% το 2014. Το ποσοστό της µη ηθεληµένης µερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70% του συνόλου της µερικής απασχόλησης.
Το εργασιακό πλαίσιο άλλαξε δραµατικά. Η αποκέντρωση του επιπέδου συλλογικής διαπραγµάτευσης από τον κλάδο στην επιχείρηση, σε συνδυασµό µε την αναστολή εφαρµογής της επέκτασης των κλαδικών και των οµοιοεπαγγελµατικών ΣΣΕ, επέφερε σηµαντικές µειώσεις στις αµοιβές των εργαζοµένων. Οι νέες επιχειρησιακές ΣΣΕ προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική µείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40% από τα επίπεδα που καθόριζαν οι κλαδικές, οι οµοιοεπαγγελµατικές ή οι παλαιότερες επιχειρησιακές συµβάσεις. Επίσης, η µείωση της αγοραστικής δύναµης του πραγµατικού κατώτατου µισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν 24,9% και 34,5% για τους νέους κάτω των 25 ετών.
Η 6η ΠΥΣ ουσιαστικά ανέτρεψε τη δυνατότητα ελεύθερων διαπραγµατεύσεων, ενώ οδήγησε στη νοµοθετική παρέµβαση για τη διαµόρφωση του κατώτατου µισθού και τον απαράδεκτο διαχωρισµό νέων και µεγαλύτερων εργαζοµένων.
«Οι ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΜΑΣ»
Τα συνδικάτα, οι εργαζόµενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας, έχουµε µόνο µια επιλογή. Να συνεχίσουµε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δίνουµε µάχη για την ανατροπή των Μνηµονίων, για την επαναφορά των δηµοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών µας δικαιωµάτων, που βιαίως µας αφαίρεσαν στο όνοµα του δήθεν ανταγωνισµού και του φθηνού εργατικού κόστους. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δίνουµε αγωνιστικό και δυναµικό παρών στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Άµεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών µνηµονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισµό των συλλογικών και εργατικών µας δικαιωµάτων και εγγυήσεων.
Καµία παρέµβαση στην αποτελεσµατική άσκηση των δηµοκρατικών και κοινωνικών δικαιωµάτων, καµία παρέµβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Άµεση κατάργηση της εµπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισµό του κατώτατου µισθού και ηµεροµισθίου, ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις.
Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχοµένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (µισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας και άµεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιµότητα των συλλογικών συµβάσεων και τη µετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
Επείγοντα µέτρα για την προστασία των εργαζοµένων από τις απολύσεις και προώθηση των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας.
Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων οµάδων (νέων, γυναικών, εργαζοµένων πλησίον της σύνταξης).
Άµεση επίλυση του προβλήµατος του Ασφαλιστικού συστήµατος, µε εφαρµογή πολιτικών δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ώστε να αντιστραφεί ο λόγος ενεργών και ανέργων πολιτών. Το πρόβληµα του ασφαλιστικού δεν λύνεται µε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά µε εισροή νέων πόρων!!! Πάταξη της µαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, της εισφοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής που µαζί µε την κακή διαχείριση των αποθεµατικών των ταµείων όχι µόνον εντείνουν το πρόβληµα του ασφαλιστικού, αλλά το καθιστούν µη βιώσιµο το ασφαλιστικό.
Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιοµηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων –τεµαχισµού των Δηµόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σηµασίας.
Διατήρηση του δηµόσιου χαρακτήρα των οργανισµών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ.
Μείωση των τιµών κι όχι µείωση των µισθών και των συντάξεων.
Συναδέλφισσες-οι
Οι αγώνες του εργατικού κινήµατος είναι συνυφασµένοι µε το δηµόσιο γενικό συµφέρον και το καλό της εργατικής δύναµης της χώρας.
Έχουµε δώσει αγώνες από το 2010 και συνεχίζουµε να τους δίνουµε σε όλα τα µέτωπα, τονίζοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς προεκτάσεις, ενώ παράλληλα οδηγήσαµε µε τις παρεµβάσεις µας στην εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή υποχρέωση λογοδοσίας.
Η ΓΣΕΕ και το εργατικό κίνηµα της χώρας δεν θα γίνουν βορά στα χέρια κανενός. Ο δρόµος του αγώνα είναι πλέον µονόδροµος.
Δίνουµε δυναµικό αγωνιστικό «παρών» γιατί:
«Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΣΟ»
ΒΑΖΟΥΜΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015
ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου