Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ακινητοποιημένες οι συγκοινωνίες


Ιδιαίτερα δύσκολες θα είναι οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα σήμερα, καθώς για πρώτη φορά στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες συμμετέχουν και οι ιδιοκτήτες ταξί. Ακινητοποιημένα παραμένουν σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ...
μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, ταξί, τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού. Με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες ταξί που αντιδρούν στην απελευθέρωση του κλάδου, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εργασιακή εφεδρεία που έχει ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί σε όλες τις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ. Τόσο οι συνδικαλιστές όσο όμως και στελέχη των εταιρειών εκφράζουν ανησυχία για την επόμενη ημέρα μετά την απομάκρυνση 10% του προσωπικού από τις εταιρείες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες ακόμη δεν έχουν καταρτίσει τους καταλόγους με τους εργαζομένους που θα πρέπει να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι αυτοί πρέπει να υποβληθούν έως τη Δευτέρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των διοικήσεων, που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ποιες ειδικότητες εργαζομένων θα αποχωρήσουν προκειμένου να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που σημειώθηκαν στους ΗΣΑΠ με τις μετατάξεις 144 εργαζομένων.
Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 3.30 το απόγευμα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που συμμετέχουν στην παναττική στάση της ΑΔΕΔΥ. Αποτέλεσμα είναι να μην πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» το παραπάνω διάστημα, ενώ σε αρκετές πτήσεις θα τροποποιηθούν και οι ώρες αναχώρησης και άφιξης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και για την Κυριακή, κατά της οποίας αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη η ΥΠΑ.
Με προβλήματα θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία, η ΟΛΜΕ 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 2 μ.μ. - 5 μ.μ. για πρωινό και απογευματινό κύκλο σχολείων), ενώ και οι δύο ομοσπονδίες θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο φοιτητών, που θα αρχίσει στη 1 μ.μ. από τα Προπύλαια. Συλλαλητήριο στις 12.00 από την πλατεία Ομονοίας θα πραγματοποιήσουν το Μέτωπο Αριστερών Φοιτητών και το ΠΑΜΕ, με συμμετοχή μαθητών του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αττικής (ΣΑΣΑ).
Υπό κατάληψη τελεί έως και αύριο το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους από υπαλλήλους του υπουργείου που διαμαρτύρονται για την εργασιακή εφεδρεία. Στις περικοπές των κονδυλίων αντιδρούν οι εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μετά την υπαναχώρηση, όπως αναφέρουν, της κυβέρνησης από τα υπεσχημένα (μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους) σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους। Στην απεργία μετέχουν οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί και η Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Οικονομικών.
Ρεπορτάζ : Αλεξάνδρα Κασσίμη
(από την Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου