Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Στο άψε σβήσε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα. Αύριο κιόλας!

Σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 21/09/2015)ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δεδομένης της δήλωσης Καμμένου, διαπιστώνεται αυτομάτως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ως εκ τούτου η διερευνητική εντολή μετατρέπεται σε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στη συνέχεια, αύριο το βράδυ, αναμένεται να ορκιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να συμμετέχει την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ο κ. Αναστασιάδης απουσιάζει στις ΗΠΑ). Την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.
Σε συζήτηση που είχε ο μεγάλος νικητής των εκλογών με δημοσιογράφους τα μεσάνυχτα στο γραφείο του, μίλησε συγχρόνως για όλους και για όλα: αναλυτικά, δεν απέκλεισε «να αυγατίσει η κυβερνητική πλειοψηφία», χωρίς να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του πάντως.
Είπε πως ο λαός έδωσε εντολή ισχυρής κυβέρνησης τετραετίας, αφού η επόμενη εκλογική αναμέτρηση (ευρωεκλογές) δεν είναι παρά τον Μάιο του... 2019. Πρόκειται, με δυο λόγια, για τεράστια επιτυχία.
Ποτέ δεν πίστεψε ότι η αναμέτρηση με τη Ν.Δ. θα ήταν ντέρμπι, όμως ο ίδιος είχε προσδιορίσει τη νίκη στο 33% (ποσοστό της τάξης του 34% θα ήταν θρίαμβος), επίσης είχε προσδιορίσει τη διαφορά στις 4-5 μονάδες. Παρά τις προβλέψεις, το 40% των νέων ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ (και μόλις το 18% Ν.Δ.), ενώ αμφισβήτησε και το ύψος της αποχής, αφού οι εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται εκκαθάριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσέγγιση του προέδρου του, πέρασε τη διάσπαση και ο λαός έκρινε ότι είναι μια αριστερή, ριζοσπαστική και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή δύναμη.

Χρειάζονται νέοι κανόνες για τις δημοσκοπήσεις
Στα θέματα της επόμενης ημέρας και αυτό με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες αδυνατούν να πιάσουν κόσμο κάτω από τα ραντάρ τους. Πρέπει να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες και ενιαίος τρόπος μέτρησης από όλες τις εταιρείες, είναι η άποψη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας σημειωθεί επίσης ότι τον συνεχάρησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, πολιτικοί αντίπαλοι (Μεϊμαράκης, Γεννηματά, Θεοδωράκης), ο Κ. Καραμανλής αλλά και ξένοι ηγέτες. Σε εκείνους που ως χθες τη 1 π.μ. δεν του είχαν τηλεφωνήσει, συγκαταλέγονται η Α. Μέρκελ, αλλά και οι Π. Λαφαζάνης και Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Ο Αλ. Τσίπρας προέβλεψε ανακατατάξεις στην αντιπολίτευση (αν και ο Μεϊμαράκης τα πήγε καλά, όπως εκτιμάται στον ΣΥΡΙΖΑ). Πάντως, δεν είναι λογικό όταν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βλέπει στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ μια δύναμη στην οποία μπορεί να στηριχθεί, η ελληνική εκδοχή της (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) να έχει σχέσεις πολεμικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. (Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι ωστόσο πιο θετικός για στενότερη συνεργασία). Χαρακτηριστικό της νέας οπτικής από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι το μήνυμα Ολάντ, στο twitter, σύμφωνα με το οποίο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια νίκη της Αριστεράς στην Ευρώπη. Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα μας, ενώ και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζ. Πιτέλα μίλησε για νίκη της Αριστεράς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στο απώτερο πολιτικό μέλλον, εκεί όπου η Αριστερά θα έχει τη δυνατότητα να χτίσει τη δική της, πιο ισχυρή ομάδα στην Ευρώπη, ιδίως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τις ενδεχόμενος νίκες σε Ισπανία, Ιρλανδία, Βρετανία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου