Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι συνταξιούχοι έχουν δικαίωμα στη ζωή

Γράφαμε στο φύλλο («Ο ΤΥΠΟΣ») τον Απρίλη του 2007, ότι η οξύτητα των προβλημάτων – εργαζομένων και συνταξιούχων – εντείνεται, ότι οι συντάξεις βρίσκονται σε καθοδική πορεία σε σχέση με το κόστος διαβίωσης, ότι οι προβλεπόμενες από το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2084/92, Ν3029/2011 κ.α.) εξελίξεις στο ασφαλιστικό μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, κοντολογίς μια χιονοστιβάδα…
Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο!...
Μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις
Καταργήθηκαν τα δώρα
Διπλασιάστηκε η ανεργία
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός
Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έγιναν πιο βάρβαρες
Καθιερώθηκε η επιχειρησιακή σύμβαση που μειώνει τους μισθούς κάτω και από τα 700 ευρώ
Μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία – σοβαρό πλήγμα για το ανεπαρκές λαϊκό εισόδημα
Αυξήθηκε και αυξάνεται ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος με το «μνημόνιο» και το δεύτερο «μνημόνιο» που είναι στα σκαριά!
Ποιος θα μας σώσει από αυτήν την κατρακύλα; Η κυβέρνηση διατείνεται ότι χρειάζεται κοινωνική συναίνεση για να σωθεί η Ελλάδα! Ότι τα μέτρα που πήραν μέχρι τώρα δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Προτείνουν νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεπούλημα δημόσια περιουσίας και νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.
Μόνιμα υποζύγια αναδεικνύονται πάντοτε οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα λαϊκά στρώματα. Κανείς δεν θίγει τα μεγάλα συμφέροντα. Οι λεγόμενοι επενδυτές έχουν φυγαδεύσει στις Ελβετικές τράπεζες 600 δις ευρώ. Για αυτά δεν γίνεται καμία κουβέντα!
Συνοψίζοντας αυτό το σημείωμα, αβίαστα προκύπτει ότι η πορεία υπονόμευσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και συνταξιούχων, όπως και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και χρόνια. Τώρα με την κρίση και το υπέρογκο χρέος που δεν δημιούργησε ο λαός και το «μνημόνιο» κυβέρνησης – Τρόικας επιταχύνονται οι διαδικασίες για το τελικό χτύπημα στα λαϊκά εισοδήματα και τη λαϊκή περιουσία.
Οι συνταξιούχοι που συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις ως εργαζόμενοι, στην ανάπτυξη και στην αύξηση του πλούτου αυτής της χώρας, μπορούν και πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια που τους ετοιμάζουν οι «σωτήρες». Μπορούν και πρέπει να προστατέψουν την αξιοπρέπεια τους, να ζουν ανθρώπινα!

Δημ. Κολιός
Γ.Γ. «ΛΑΡΙΣΑΪΚΟΥ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου