Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Απόφαση επί του παραδεκτού
23η του Μαΐου 2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΗΣΑΠ)

Β. Ελλάδα
Καταγγελία υπ’ αριθμ. 78/2012
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε βάσει του άρθρου 25 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη ("η Επιτροπή"), κατά τη 257η σύνοδο στην οποία συμμετείχαν:
Οι κ.κ. Λουίς Jimena Quesada, Πρόεδρος
Colm O'CINNEIDE, Αντιπρόεδρος
Κ. Monika SCHLACHTER, Αντιπρόεδρος
Κ. Jean-Michel Belorgey, Γενική Εισηγήτρια
Η κ. Csilla KOLLONAY LEHOCZKY
Οι κ.κ. Andrzej SWIATKOWSKI
Lauri Leppik
Η κ. Birgitta Nystrom
Οι κ.κ. Rüçhan Isik
Πέτρος Στάγκος
Alexandru Athanasiu
Κα Jarna PETMAN
MACHULSKAYA
Κ. Giuseppe Palmisano
Κ. Karin LUKAS

Επικουρούμενη από τον κ. Regis BRILLAT, Εκτελεστικός Γραμματέας
Έχοντας υπόψη την καταγγελία της 2ας Ιανουαρίου 2012, που καταχωρήθηκε την ίδια ημερομηνία με αριθμό 78/2012, που υποβλήθηκε από την Ένωση Συνταξιούχων Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς (ΗΣΑΠ) ("ΗΣΑΠ") και υπογράφεται από τον Πρόεδρό της, κ. Φωτόπουλο, και τον Γενικό Γραμματέα της, κ. Ρουσσιά, ζητώντας από την Επιτροπή να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι σύμφωνη με τα άρθρα 12 § 3 και 31 § 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη του 1961 ("ο Χάρτης του 1961")
Έχοντας υπόψη τα έγγραφα που είναι συνημμένα στην καταγγελία,
Έχοντας υπόψη τον Χάρτη του 1961, και ιδίως τα άρθρα 12 § 3 και 31 § 1, τα οποία έχουν ως εξής:
Δικαίωμα για κοινωνική ασφάλεια
Άρθρο 12.- Για εξασφάλιση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος για κοινωνική ασφάλεια, τα Συμβαλλόμενα Μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση :
1. Να καθιερώνουν ή να διατηρούν σύστημα κοινωνικής ασφάλειας.
2. Να διατηρούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας σε ικανοποιητικό επίπεδο ίσο τουλάχιστο μέ εκείνο που απαιτείται για την επικύρωση της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τα ελάχιστα όρια κοινωνικής ασφάλειας.
3. Να καταβάλλουν προσπάθειες για την ανύψωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλειας σε ψηλότερο επίπεδο.

Περιορισμοί
Άρθρο 31.- 1. Τα δικαιώματα και οι αρχές που εξαγγέλλονται στο Μέρος Ι, όταν θα εφαρμοσθούν αποτελεσματικά και η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων και αρχών αυτών, όπως προβλέπεται στο Μέρος ΙΙ, δεν θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περιορισμών που δεν προβλέπονται στα Μέρη Ι και ΙΙ με εξαίρεση τους περιορισμούς που προβλέπονται από το νόμο και που είναι αναγκαίοι σε μια δημοκρατική κοινωνία για την εγγύηση του σεβασμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών και των λοιπών προσώπων ή για την προστασία της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας υγείας ή των χρηστών ηθών.


Έχοντας υπόψη το Πρόσθετο Πρωτόκολλο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που προβλέπει ένα σύστημα συλλογικών καταγγελιών ("το Πρωτόκολλο"),
Έχοντας υπόψη τον Κανονισμό της Επιτροπής που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 29 Μαρτίου 2004 στη 201η σύνοδό της και αναθεωρήθηκε στις 12 Μαΐου 2005 στη 207η σύνοδό της, στις 20 Φεβρουαρίου 2009 στην 234η σύνοδό της και στις 10 Μαΐου 2011 στην 250η σύνοδό της (" οι Κανόνες "),
Έχοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης («η Κυβέρνηση»), που ελήφθησαν στις 24 του Φεβρουαρίου 2012,
Έχοντας συνεδριάσει στις 23 Μαΐου του 2012,
Εκδίδει την ακόλουθη απόφαση, που εκδόθηκε την παραπάνω ημερομηνία:

1. Το καταγγέλλον Σωματείο ισχυρίζεται ότι η Επιτροπή, στηριζόμενη κυρίως σε μειώσεις στις συντάξεις για το σύνολο των καθεστώτων, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της, η ελληνική πολιτεία έχει αποτύχει να κάνει μέγιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και έχει λάβει ακατάλληλα και αδικαιολόγητα μέτρα κατά παράβαση του άρθρου 12 § 3 του Χάρτη του 1961. Τα μέτρα που αναφέρει το καταγγέλλον Σωματείο αφορούν:

-τη μείωση των επιδομάτων εορτών (Χριστουγέννων, το Πάσχα και διακοπών),
-τις μειώσεις των κύριων συντάξεων,
-την μείωση των επικουρικών συντάξεων,
-την εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων
-την αναστολή ή μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους με απασχόληση.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ ισχυρίζεται επίσης ότι τα κείμενα που προβλέπουν περιορισμούς, σε αυτή την περίπτωση, σχετικά με τα δικαιώματα και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο άρθρο 12 § 3 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, έχουν εφαρμοστεί χωρίς να έχουν ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο και δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμοι και, επομένως, έχουν εγκριθεί κατά παράβαση του άρθρου 31 § 1 του Καταστατικού Χάρτη του 1961.

2. Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι η καταγγελία πληροί τις προϋποθέσεις του παραδεκτού που προβλέπονται στο άρθρο 1 γ και του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου. Αυτό δεν θίγει τις απόψεις της επί της ουσίας.

Ο ΝΟΜΟΣ
3. Η Επιτροπή παρατηρεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου, το οποίο κυρώθηκε από την Ελλάδα στις 18 Ιουνίου 1998 και τέθηκε σε ισχύ στις 18 Αυγούστου 1998, η καταγγελία έχει υποβληθεί εγγράφως και αφορά τα άρθρα 31 § 1 και 12 § 3 του Χάρτη του 1961, διατάξεις αποδεκτές από την Ελλάδα, επικυρωμένες στις 6 Ιουνίου 1984 και εφαρμοστέες από την έναρξη ισχύος της παρούσας συνθήκης υπογραφείσας στις 8 Ιουλίου 1984.

4. Επιπλέον, αναφέρονται οι λόγοι για την καταγγελία.

5. Όσον αφορά τον ισχυρισμό του καταγγέλλοντος Σωματείου βάσει του άρθρου 31 § 1 του Χάρτη του 1961, η Επιτροπή επιθυμεί να διατυπώσει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

6. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το άρθρο 31 του Χάρτη του 1961 «προβλέπει τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπονται οι περιορισμοί ως προς την απόλαυση των δικαιωμάτων που προβλέπονται από τον Χάρτη. Το άρθρο αυτό αντιστοιχεί στη δεύτερη παράγραφο των άρθρων 8 έως 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση τέτοιου είδους» (Syndicat des Agrégés de l'Enseignement Supérieur (SAGES) κατά Γαλλίας, καταγγελία υπ’ αριθμ. 26/2004, απόφαση επί της ουσίας της 15ης Ιουνίου 2005, § 31).

7. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι η αιτίαση αυτή αφορά, στην ουσία, μια παράβαση του άρθρου 12.

8. Ασκώντας τις δραστηριότητές του το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ στην Ελλάδα, αποτελεί μια συνδικαλιστική οργάνωση εντός της δικαιοδοσίας της χώρας αυτής, όπως απαιτείται από το άρθρο 1 γ του Πρωτοκόλλου. Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι, για τους σκοπούς της διαδικασίας συλλογικής υποβολής καταγγελιών, η αντιπροσωπευτικότητα, αποτελεί αυτοτελή έννοια, όχι κατ 'ανάγκην ταυτόσημη με την έννοια της εθνικής αντιπροσωπευτικότητας (Syndicat national des professions du tourisme κατά Γαλλίας, καταγγελία υπ’ αριθμ. 6/1999, απόφαση επί του παραδεκτού της 10ης Φεβρουαρίου 2000, § 6, Confédération française de lEncadrement CFE-CGC κατά Γαλλίας, καταγγελία υπ’ αριθμ. 9/2000, απόφαση επί του παραδεκτού της 6ης Νοεμβρίου 2000, §6, Confédération générale du Travail (CGT) κατά Γαλλίας, καταγγελία υπ’ αριθμ. 22/2003, απόφαση επί του παραδεκτού της 9ης Φεβρουαρίου 2004, §4 ; Confédération Française Démocratique du Travail (CFDT) v. France, καταγγελία υπ’ αριθμ. 50/2008, απόφαση επί του παραδεκτού της 23ης Σεπτεμβρίου 2008, §5, Syndicat de Défense des Fonctionnaires κατά Γαλλίας, καταγγελία υπ’ αριθμ. 73/2011, απόφαση επί του παραδεκτού της 7ης Δεκεμβρίου 2011, §5).

9. Έχοντας κάνει μια συνολική εκτίμηση των εγγράφων του φακέλου, η Επιτροπή θεωρεί ότι το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ είναι ένας εκπρόσωπος των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τους σκοπούς της συλλογικής διαδικασίας καταγγελιών. Σημειώνει επίσης ότι αυτό δεν αμφισβητείται από την Κυβέρνηση.

10. Επιπλέον, η καταγγελία υπογράφεται από τους κ.κ. Φωτόπουλο και Ρουσιά, αντίστοιχα, Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού του Σωματείου, εξουσιοδοτούνται να εκπροσωπούν το καταγγέλλον Σωματείο. Η Επιτροπή, ως εκ τούτου, εκτιμά ότι η προϋπόθεση που προβλέπεται στο άρθρο 23 του Κανονισμού πληρούται.

11. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή, με βάση την έκθεση που παρουσίασε ο κ. Rüçhan Isik και με την επιφύλαξη της απόφασης επί της ουσίας της καταγγελίας,

ΔΗΛΩΝΕΙ την καταγγελία παραδεκτή, στο μέτρο που αφορά το άρθρο 12 και κηρύσσει την εν λόγω αιτίαση απαράδεκτη.

Κατ 'εφαρμογή του άρθρου 7 § 1 του Πρωτοκόλλου, ζητά από τον Εκτελεστικό Γραμματέα να κοινοποιήσει στο καταγγέλλον Σωματείο και το εναγόμενο Κράτος την παρούσα απόφαση, για να τη διαβιβάσει στα συμβαλλόμενα μέρη του Πρωτοκόλλου και τα κράτη που έχουν υποβάλει δήλωση σύμφωνα με το άρθρο Δ παράγραφος 2 του αναθεωρημένου Χάρτη, και να το δημοσιοποιήσει.

Ζητεί από τον Εκτελεστικό Γραμματέα να δημοσιεύσει την απόφαση στον δικτυακό τόπο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καλεί την κυβέρνηση να υποβάλλει γραπτές παρατηρήσεις επί της ουσίας της καταγγελίας μέχρι τη 12η Ιουλίου 2012.

- Καλεί το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης με προθεσμία την οποία η ίδια θα καθορίσει.

- Καλεί τα μέρη του Πρωτοκόλλου και τα κράτη που έχουν υποβάλλει δήλωση σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου Δ του αναθεωρημένου Χάρτη να υποβάλλουν παρατηρήσεις μέχρι τη 12η Ιουλίου 2012 εφόσον το επιθυμούν.

Κατ 'εφαρμογή του άρθρου 7 § 2 του Πρωτοκόλλου, καλεί τους διεθνείς οργανισμούς
των εργοδοτών ή εργαζομένων που αναφέρονται στο άρθρο 27 § 2 του Χάρτη να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις μέχρι τη 12η Ιουλίου 2012.


(Υπογραφές)

Rüçhan Isik Luis Quesada Jimena
Εισηγητής Πρόεδρος


RégisBRILLAT
Εκτελεστικός Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου