Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Μάθε µπαµπά µου Ιντερνετ!

Ποιος είπε ότι το Ιντερνετ είναι µόνο για τους νέους; Η τεχνολογία χρόνια δεν κοιτά, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και ενώνει τις γενιές, έστω και ψηφιακά. Αν δεν είστε από αυτούς που µεγάλωσαν δίπλα σε ανοιχτό PC, δεν είναι ποτέ αργά να µυηθείτε στον κόσµο της τεχνολογίας. Αν πάλι είστε νεώτεροι και νιώθετε ένα… ψηφιακό χάσµα να σας χωρίζει από τους γονείς σας, ήρθε η ώρα να τους ανταποδώσετε τα ατέλειωτα ξενύχτια και τα χρόνια που ξόδεψαν για να µη σας λείψει τίποτα.

Μάθετέ τους να σερφάρουν στο Web! Οπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι που ανήκουν σε µεγαλύτερες ηλικίες αντιµετωπίζουν µε σκεπτικισµό τη µετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή। Ωστόσο µε τη βοήθεια των µικρότερων µελών της οικογένειας – παιδιά, ανίψια, αλλά και εγγόνια – και µε λίγη καλή θέληση µπορούν να µάθουν το… ψηφιακό αλφάβητο και να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Αρκετοί «εκπρόσωποι» της παλιότερης γενιάς δεν βρίσκουν καθόλου ελκυστική την ιδέα να καταπιαστούν µε τους υπολογιστές σε αυτή την ηλικία. Ταυτόχρονα, για τους περισσότερους νέους φαντάζει εφιαλτική η σκέψη να µάθουν τα τεχνολογικά κόλπα στους ανθρώπους που ανήκουν σε µια παλιότερη γενιά, ιδίως σε όσους ακούν το παιδί τους να λέει ότι «κόλλησε ιό» και αντιδρούν απαντώντας «στη µάνα σου το ‘πες;»! Σε κάθε περίπτωση, έχετεστο µυαλό σας ότι η ενασχόληση µε το Ιντερνετ και την τεχνολογία δεν είναι χαµένος αλλά κερδισµένος χρόνος, αν κάνετε έξυπνη και συνετή χρήση.

Ακολουθούν έξι συµβουλές που µπορείτε να ακολουθήσετε για να µπείτε – εσείς ή οι γονείς σας – στον… δρόµο της τεχνολογίας.

1Κάντε µαθήµατατεχνολογίας. Βρείτε κάποιον φίλο ή συγγενή που ξέρει από Ιντερνετ και ορίστε µία ηµέρα της εβδοµάδας κατά την οποία θα συναντιέστε µαζί του και για µία ώρα θα κάνετε… ιδιαίτερα. Χωρίστε τα «µαθήµατα» ανά κατηγορία: την πρώτη φορά ασχοληθείτε µε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τη δεύτερη µε τα περιφερειακά (εκτυπωτές κ.λπ.), την τρίτη µε το κινητό τηλέφωνο κ.ο.κ. Μέσα σε έναν µήνα να είστε σίγουροι ότι θα κατέχετε τα βασικά!

2Αγοράστε το ίδιο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο που χρησιµοποιούν και τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας. Το πιθανότερο είναι να αποθαρρυνθείτε στην αρχή όταν βρεθείτε αντιµέτωποι µε την οθόνη αφής και το γεµάτο εφαρµογές µενού. Ωστόσο αυτό συνέβη και µε τους νεώτερους, όταν έπιασαν για πρώτη φορά στα χέρια τους smartphone. Την πρώτη φορά που θα έρθετε αντιµέτωποι µε ένα πρόβληµα του τύπου «τα εικονίδια του µενού ξαφνικά εξαφανίστηκαν», οι πιο έµπειροι της οικογένειας θα καταλάβουν αµέσως ότι απλώς κάποιος πείραξε την αρχική οθόνη.

3∆ηµιουργήστε έναν λογαριασµό email, κατά προτίµηση στην ίδια υπηρεσία που χρησιµοποιούν και τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας. Το ηλεκτρονικό ταχυδροµείο είναι σήµερα απαραίτητο όσο και το τηλέφωνο, καθώς από εκεί η µαµά θα µπορεί να ανταλλάσσει συνταγές µε τις φίλες της και ο γιος σας νέα µε τον ξάδελφό του στην Αµερική!

4Αγοράστε έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή ίδιους µε των παιδιών σας. Αυτή είναι η πιο δαπανηρή επιλογή οικονοµικά, αλλά µπορεί να σώσει ώρες σκοτούρας και σπαζοκεφαλιάσµατος. Εχοντας όλοι τα ίδια µηχανήµατα, η επίλυση προβληµάτων που τυχόν θα ανακύψουν θα είναι παιχνιδάκι.

5Εγκαταστήστε στον υπολογιστή λογισµικό αποµακρυσµένης οθόνης, όπως το Copilot OneClick. Αυτό θα επιτρέψει στους πιο έµπειρους, που ενδεχοµένως µένουν σε άλλο σπίτι, να έχουν πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή των αρχάριων συγγενών τους και να τους βοηθήσουν να λύσουν ένα πρόβληµα. Προσοχή όµως: η λειτουργία αυτή δεν φτιάχτηκε για να κατασκοπεύετε τους δικούς σας!

6Φτιάξτε προφίλ στο facebook। ∆ιαβεβαιώστε τους µη εξοικειωµένους µε το «άθληµα» χρήστες ότι κανείς άλλος δεν θα βλέπει τα προσωπικά τους δεδοµένα και τα µηνύµατά τους (κάνοντας τις κατάλληλες ρυθµίσεις απορρήτου). Αξίζει τον κόπο, διότι έτσι θα έρθουν σ’ επαφή µε συγγενείς και παλιούς τους φίλους απ’ όλο τον κόσµο, ιδέα που σίγουρα θα τους δελεάσει.
  • Οι συμβουλές είναι από ΤΑ ΝΕΑ της 17/05

1 σχόλιο:

  1. Kαλησπέρα και συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας.Ήταν κάτι που έλειπε απο την νέα ψηφιακή εποχή .Να είστε σίγουροι ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία .Προσωπικά θα το παρακολουθώ ανελλιπώς και θα μπορούσα να σας βοηθήσω ώστε να το κάνετε καλύτερο είτε δημοσιέυοντας απευθείας άρθρα είτε παρακολουθώντας άλλα ιστολόγια όπως το δικό μου Thigomenospolitis.blogspot.com όπου ενίοτε γράφω για θέματα που μας αφορούν γιατί τυγχάνει να είμαι συνταξιούχος Σιδ/κός .Το όνομά μου είναι Πέτρος Πέτρου και υπηρέτησα στην Υπηρεσία κίνησης Αμαξ/ών επι 25ετία στην Θεσσαλονίκη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή